Wat is Echografie (MSU, musculoskeletale ultrasound)?

Echografie is een onderzoeksmethode die door de fysiotherapeut in gezet kan worden om een beter inzicht in de klachten te krijgen.
Door middel van geluidsgolven wordt er op een simpele en pijnvrij manier in het lichaam gekeken om te beoordelen of er afwijkingen in weefsels te zien zijn.

Voor zowel de fysiotherapeut als de patiënt geeft een echografisch onderzoek veel helderheid en inzicht in de ervaren klachten.

Inzetbaarheid

Echografie kan voor de volgende aandoeningen worden ingezet:
– Peesklachten:, scheurtjes groot of kleine, irritaties, verkalkingen.
– Spierklachten:, scheurtjes groot of klein.
– Gewrichten: banden, vocht, cystes.
– Slijmbeurs: irritaties, overvulling.

Enkele specifieke aandoeningen:

Jumpers knee, runners knee, achillespees irritaties, tennis elleboog, speerwerpers elleboog en hielspoor.

Rug klachten komen niet in aanmerking voor echografisch onderzoek. Hier is de rug niet geschikt voor.

Als enige in Norg heeft de Praktijk voor fysiotherapie Norg nu de beschikking over een state of the art echo systeem. De vooruitgang in de echografie wereld staat niet stil. Dit is goed te zien in de fantastische kwaliteit van de beelden die met deze echomachine te maken zijn. Door de zeer hoge kwaliteit, die wordt verkregen door diverse zeer ingewikkelde technieken, wordt het stellen van de juiste diagnose steeds nauwkeuriger. Er kunnen steeds kleinere structuren scherper worden gescand en de helderheid van het beeld stelt de cliënt zelf ook in staat te ontdekken wat er mis is.

Het onderzoek

Tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek kan het zijn dat wij niet helemaal zeker zijn welke structuren zijn aangedaan. Dit omdat een structuur dieper gelegen is of omdat het meerdere weefsels aangedaan zijn waardoor een complex klachtenbeeld is ontstaan.

Bij het echografisch onderzoek vragen wij u het te scannen lichaamsdeel zichtbaar te maken. Wij zullen u indien nodig vragen om het te scannen lichaamsdeel in een bepaalde houding te brengen. Er wordt een kleine hoeveelheid gel op de huid gebracht en hier op zal de echo-sonde over de huid geleid worden om de benodigde beelden te maken. Wij maken ook beelden en/of een filmpje om de aandoening te archiveren en eventueel in de toekomst te vergelijken.

Het onderzoek is in principe volledig pijnvrij. Echter het kan zijn dat een bepaalde houding waarin het gewricht wordt gebracht niet als prettig wordt ervaren. Maar door spoedig handelen zal dit nooit lang duren.

U kan tijdens het onderzoek vaak meekijken met de echo. Indien u vragen heeft zullen wij hier graag antwoord op geven. Na het onderzoek kan er meestal direct een uitspraak worden gedaan. De eventuele prognose zal in samenspraak met uw behandelend therapeut worden gegeven, eventueel op een later tijdstip.

Kosten

Indien u voldoende aanvullend verzekerd bent valt een echografisch onderzoek volledig onder uw verzekering. Indien u niet aanvullende verzekerd bent verwijzen wij u naar onze tarievenlijst.

Heeft u vragen of denkt u dat u een klacht ervaart waarbij echografie extra inzicht zou kunnen geven? Neem dan contact op met ons en dat zullen we samen met u bekijken of wem op korte termijn een afspraak kunnen maken van een echografisch onderzoek.

Maak direct een afspraak

Voor een vrijblijvend gesprek.