Valtraining voor ouderen

Bent u 65 jaar of ouder en bent u weleens gevallen of juist bang om te vallen? Dan is de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ iets voor u. Tijdens tien bijeenkomsten leert u situaties in het dagelijks leven te herkennen door te oefenen op een hindernisbaan. Door de verschillende spelvormen tijdens de cursus leert u veilig bewegen. Daarnaast verkleint u de kans op letsel bij een val door de valtraining. Om deel te nemen aan deze cursus heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Uit onderzoek is gebleken dat senioren een hoog risico lopen om te vallen. Helaas heeft een val bij senioren vaak vervelende gevolgen. Het doel van deze cursus is het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen. Uit de praktijk blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus gemiddeld met bijna 50% is afgenomen.

Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen mensen

Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk of zelfs ziekenhuisopname tot gevolg. Eén op de drie senioren valt minimaal eenmaal per jaar. Valpartijen hebben niet alleen medische gevolgen, maar ook andere consequenties. Een val leidt vaak tot val-angst, waardoor mensen activiteiten als boodschappen doen en wandelen gaan vermijden. Dit heeft als gevolg een verslechtering van de algemene lichamelijke conditie.

De cursus bestaat uit oefeningen op een hindernisbaan, sport & spel en een valtraining. De hindernisbaan bestaat uit obstakels die in het dagelijks leven gevaarlijk kunnen zijn, zoals ongelijke tegels op het trottoir. U leert deze situaties herkennen en er veilig mee omgaan. Door verschillende spelvormen leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving. De cursus wordt stapsgewijs opgebouwd zodat u geen risico loopt.

Programma

Het programma vind plaats in groepsverband en bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur, 2x per week.

Vooraf loop- en balanstesten

Voor en na het programma heeft u individueel nog een afspraak bij de begeleidende fysiotherapeut (Petra Mooten-Bakker) om enkele loop- en balanstesten te doen. Met deze testen kan de fysiotherapeut vaststellen welk effect het oefenprogramma voor u persoonlijk heeft.

U kunt bij ons in de praktijk terecht voor het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd. Neem voor meer informatie en om u aan te melden gerust contact op met de praktijk.

Maak direct een afspraak

Voor de cursus Vallen Verleden Tijd.